Monday, March 1, 2010

Telur Uncang


Telur Uncang

BAHAN-BAHAN:

5 biji telur

200 gm isi ayam (cincang)

Sengkuang (potong dadu)

Lobak merah (potong dadu)

Cendawan butang (potong dadu)

Daun bawang (hiris)

Daun sup

Garam dan gula

1/2 sudu kecil kicap cair

Sedikit tepung jagung

BAHAN KUAH:

1 cawan air

Garam dan gula

1/2 sudu kecil pati kiub ayam

Sedikit tepung jagung

CARA MENYEDIAKAN:

1. Telur dipukul dan didadar nipis lima keping.

2. Panaskan kuali dan goreng ayam. Kemudian masukkan seng­kuang, lobak merah dan cendawan. Gaulkan seketika.

3. Tambahkan garam, gula, kicap cair, air dan sedikit bancuhan tepung jagung. Angkat dan sejukkan inti.

4. Untuk kuahnya, satukan kesemua bahan dan pekatkan sedikit dengan bancuhan tepung jagung. Setelah masak, ketepikan.

5. Ambil telur dadar tadi, masukkan sedikit inti dan bungkuskan.

6. Ikat menggunakan batang daun sup. Selepas itu kukuskan selama 5 minit.

7. Akhir sekali tuangkan kuah di atasnya dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment