Sunday, March 28, 2010Pemeriksaan awal kanser kolon


Berhenti merokok, mengurangkan atau berhenti mengambil alkohol dan banyakkan bersenam adalah terbukti dapat mencegah daripada mendapat kanser.


KANSER kolon atau kanser rektum yang juga dikenali sebagai kanser kolorektal menyebabkan 655,000 kematian di seluruh dunia setiap tahun. Ia merupakan penyebab utama kematian di kalangan lelaki Malaysia dan pembunuh ketiga di kalangan wanita negara ini.

Kanser kolon bermula dengan polip. Peringkaan permulaan polip akan tumbuh berbentuk benjolan kecil seperti cendawan di permukaan kolon. Polip adalah petanda awal kanser kolon. Kebanyakan polip tidak berbahaya tetapi ada sesetengahnya boleh bertukar menjadi kanser.

Kanser kolon boleh dicegah dan dirawat sekiranya dikesan awal. Oleh itu cara untuk mengelak daripada mendapat kanser kolon adalah dengan menjalani pemeriksaan doktor.

Pemeriksaan awal oleh doktor

Pemeriksaan awal bertujuan mengenalpasti atau mengesan kanser kepada pesakit yang tidak menunjukkan tanda gejala dan tidak mempunyai sejarah penyakit kanser kolorektal. Kanser kolon boleh menyerang tanpa sebarang tanda. Adalah penting untuk menjalani pemeriksaan, atau ujian, oleh doktor walaupun anda tidak mengalami sebarang tanda dan gejala.

Berdasarkan data yang diperolehi dari negara barat, individu yang berisiko tinggi dan mencapai usia 50 tahun digalakkan menjalani pemeriksaan awal pada usus iaitu kolonoskopi. Individu yang berisiko tinggi yang dimaksudkan adalah mereka yang mempunyai ahli keluarga yang pernah menghidap penyakit kanser kolon. Mengikut panduan American College of Gastroenterology, jika anda mempunyai saudara terdekat (ibu bapa atau adik-beradik) menghidapi kanser kolon pada usia 60 tahun ke atas atau sebelum umur 60 tahun, anda perlu mula menjalani pemeriksaan usus atau kolonoskopi pada umur 40 tahun. Atau anda perlu melakukan pemeriksaan 10 tahun lebih awal daripada pesakit yang paling muda. Sebagai contoh, jika adik beradik anda menghidapi kanser kolon pada umur 38 tahun, anda perlu menjalani pemeriksaan pada umur 28 tahun.

Pemeriksaan awal oleh doktor untuk kanser kolorektal adalah penting untuk mengelakkan kanser kolon. Tetapi, ia memerlukan banyak sumber dan tenaga manusia untuk melakukannya. Selain daripada kolonoskopi yang merupakan cara terbaik untuk mengesan kanser kolorektal, terdapat kaedah lain untuk mengesan kanser kolon seperti pemeriksaan darah dari najis, barium enema, sigmoidoskopi dan imbasan kolonografi CT.

Mengesan kanser kolon

Jika dikesan awal, peluang untuk sembuh adalah lebih tinggi bagi penghidap penyakit kanser kolon. Malangnya, kebanyakan pesakit berjumpa doktor apabila kanser pada tahap sudah teruk. Mereka enggan berjumpa doktor hingga tanda gejala berlarutan beberapa bulan.

Dan apabila mereka berjumpa dengan doktor, kanser tersebut mencapai tahap 3 (tahap yang agak teruk) atau 4 (kanser yang telah merebak ke organ lain, seperti hati atau peparu). Tahap 4 merupakan kanser terminal dan kemungkinan peluang untuk hidup adalah tipis. Diagnosis awal adalah penting dan seharusnya pesakit mendapatkan rawatan segera sejurus mempunyai tanda gejala kanser kolorektal.

Sekiranya anda mempunyai tanda gejala kanser kolon dan mendapatkan pengesanan awal doktor, doktor anda mungkin akan melakukan pemeriksaan usus atau kolonoskopi di bawah pembiusan ringan. Kolonoskopi adalah prosedur yang boleh dilakukan di bilik rawatan harian. Dalam prosedur kolonoskopi doktor akan menggunakan skop iaitu satu tiub panjang dan boleh melentur (fleksibel) dengan garis pusat ½ inci. Tiub ini disambungkan ke alat perakam kamera video untuk doktor memeriksa seluruh kolon dan dubur (rektum). Prosedur ini boleh dilihat oleh doktor dengan jelas pada skrin televisyen. Semasa prosedur, doktor boleh membuang polip atau mengambil sampel tisu yang tidak normal di dalam usus untuk dianalisis. Pembuangan polip bertujuan mengurangkan risiko pesakit mendapat kanser. Prosedur kolonoskopi berguna untuk mendiagnos penyakit dan ia juga berguna merawat pendarahan usus, membuang polip dan merawat usus yang tersumbat disebabkan kanser kolon.

Barium enema dan imbasan kolonografi adalah satu lagi cara yang sesuai untuk mendiagnos kanser kolon yang telah menyumbat lubang usus. Tetapi dengan cara ini doktor tidak dapat mengambil sampel tisu kolon untuk dianalisa. Ujian darah CEA (Carcinoembryonic Antigen) tidak tepat untuk mengesan kanser kolon. Bagaimanapun, bacaan CEA yang tinggi tidak semestinya menunjukkan pesakit menghidap kanser kolon, tetapi kemungkinan pesakit menghidap kanser paru-paru atau kanser perut. Bacaan CEA yang tinggi boleh juga dikesan di kalangan perokok. Untuk peringatan, bacaan CEA pada paras normal tidak semestinya bermaksud seseorang itu bebas dari kanser kolon.

Rawatan

Pembedahan - Harapan pesakit kanser kolon untuk sembuh adalah dengan menjalani pembedahan. Sekiranya ketumbuhan yang dialami oleh pesakit belum merebak, pembuangan sebahagian usus melalui pembedahan akan dilakukan. Cara pembedahan yang dilakukan bergantung pada lokasi ketumbuhan. Jika kanser tersebut adalah terlalu dekat dengan dubur, pesakit mungkin memerlukan beg kolostomi sementara dan kolon disambung semula selepas beberapa bulan. Lebih awal kanser dapat dikesan, lebih besar peluang pesakit dapat hidup dengan jangka masa yang lebih panjang.

Pembedahan kadang-kala juga akan dijalankan ke atas pesakit yang mengalami kanser terminal di mana penyumbatan keadaan usus tersekat disebabkan kanser yang terlalu besar dan menutup lubang usus, yang juga boleh menyebabkan kebocoran usus. Colonic stenting atau proses penggunaan pendawaian tiub adalah alternatif lain untuk mengurangkan sumbatan kolon daripada kanser kolon.

Kemoterapi - doktor menggunakan ubat anti kanser untuk menghalang pertumbuhan atau membunuh sel kanser. Kebanyakan ubat anti kanser diberi melalui suntikan. Rawatan kemoterapi adalah lebih berkesan untuk membunuh sel kanser dan menghalang perulangan. Secara umumnya, cara ini mempunyai kesan sampingan tetapi boleh dikawal secara keseluruhan.

Terapi radiasi - menggunakan Sinar X berkuasa tinggi digunakan untuk membunuh sel kanser dan menghalangnya daripada merebak. Rawatan ini juga digunakan bersama kemoterapi untuk mengecutkan ketumbuhan sebelum pembedahan.

Imunoterapi atau terapi biologi - terapi ini meningkatkan fungsi anti kanser pesakit dengan menggunakan sistem imun tubuh badan untuk melawan kanser.

Bolehkah kanser kolon dicegah?

Walaupun faktor risiko utama kanser kolon adalah gen anda, terdapat beberapa bukti yang menunjukkan anda boleh mencegah kanser ini. Anda boleh melakukannya dengan menambah pengambilan makanan berserat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, mengamalkan diet rendah kalori, berhenti merokok, mengurangkan atau berhenti mengambil alkohol dan banyakkan bersenam adalah terbukti dapat mencegah daripada mendapat kanser.

Sekiranya anda mempunyai sejarah kanser kolon dalam keluarga, risiko anda mendapat kanser kolon adalah tinggi dan ujian pemeriksaan awal oleh doktor adalah sangat penting. Ingat, kanser kolon boleh dielakkan. Oleh itu, jika anda berada dalam kumpulan yang berisiko tinggi, jalani ujian pemeriksaan awal. Jangan tunggu sehingga anda melihat tanda dan gejalanya untuk berjumpa doktor.


Jangan perkecil khasiat telur
TELUR pernah dianggap sumber makanan tidak menyihatkan. Bagi individu yang mengamalkan diet tinggi protein, telur sememangnya menjadi kegemaran. Tetapi tidak bagi mereka yang mengikuti diet rejim rendah lemak dan yang berhati-hati tentang paras kolesterol dalam badan.

Berbanding dengan kepercayaan tersebut, hakikatnya telur kaya dengan sumber nutrisi semulajadi. Kajian terbaru menunjukkan pengambilan telur secara kerap seiring dengan diet yang sihat dan rendah lemah tidak akan memberi kesan negatif kepada LDL-kolesterol atau menyebabkan risiko penyakit jantung.

Selain harga yang murah, mudah diperoleh dan rasanya yang enak, telur diakui padat dengan nutrisi yang diperlukan oleh badan.

Terdapat beberapa sebab pakar-pakar berpandangan bahawa manfaat telur adalah lebih banyak berbanding kandungan kolesterolnya.

Telur kaya dengan vitamin dan mineral. Sebutir telur bersaiz besar mengandungi 251 miligram choline - lebih separuh daripada yang diperlukan oleh wanita setiap hari.

Choline merupakan satu nutrisi penting terutamanya untuk wanita hamil kerana peranannya dalam pembentukan otak janin sehingga terbentuk menjadi bayi malah memberi kesan kepada memori selepas bayi dilahirkan.

Telur juga kaya sumber yang kaya dengan vitamin K. Sebutir telur mengandungi 25 mikrogram iaitu kira-kira satu pertiga daripada keperluan wanita setiap hari. Vitamin K adalah nutrisi penting untuk membekukan darah.

Saturday, March 27, 2010

Death and Islamic Understanding of Afterlife - Death Of The Body Read more: Death and Islamic Understanding of Afterlife - Death Of The Body

A tree is said to stand beneath God's heavenly throne, each leaf bearing the name of an individual, and forty days before death that person's leaf falls from the tree as a signal to the angel of death. As death nears, one should prepare by repenting from sin and reading generally from the Koran, especially sura 36, "Ya sin," and others considered notable for their reflections on death. One should face toward Mecca, as in prayer, and repeat the Shahada (profession of faith): "There is no god but God, and Muhammad is the Messenger of God." This serves as preparation for the questioning of the soul in the grave, and it is auspicious to die with these words on one's lips. For the incapacitated, family or other fellow Muslims should whisper pious invocations in the dying person's ears. The dying are considered particularly susceptible to Satan's temptations, and their faith must be reinforced with pious reminders.

Burial should proceed without delay. No embalming or cremation is allowed; aside from being cleaned, the body is left minimally altered. Muslims do not present the dead for viewing, as has become customary in the West. The washing of the corpse is ritualized, echoing purification for worship; it begins with the face, head, hands, and feet, as in ritual ablution, then extends to the rest of the body, proceeding from the right side to the left and accompanied by the appropriate prayers. (The body of a martyr is considered pure and is not washed.) The private parts are to be covered from sight, with the washing proceeding under the covering. The washing is preferably done by a family member of the same sex or a spouse or parent. Soap and scent may be used, and the washing is repeated three times. The body may be perfumed, and orifices covered with scented cloth. A simple white, seamless cloth shroud (preferably in three sections for men and five for women) is wrapped around the corpse, and at this point it may be laid out at home or in a mosque for the special salat al-janaza (prayer for a funeral). Though the Prophet urged restraint in mourning, wailing for the dead is common, and professional mourners may even be hired. Mourning traditionally consists of three days of ascetic behavior (longer for widows), and may include special observances of grief and remembrance on the fortieth day after the funeral, as well as periodic visits to the grave. The spirits of the dead are said to remain close to the grave between death and Judgment Day, and to gain comfort when they are visited by the living, who themselves benefit from the reminder of death.

After prayers, the body is borne to the burial site, accompanied by a procession of loved ones and other Muslims. A coffin is not required, and if one is used, it should not be ostentatious. A traditional grave is several feet deep with a niche to one side for the body. The body is placed in the grave on its right side, with its head facing Mecca, the niche is sealed with bricks, and the grave is filled with earth. Often the surface of the grave is built up with earth or bricks slightly above ground level. Conservative Muslims hold that graves should be minimally adorned, though many employ a marker bearing the deceased's name and some religious text. Some go much further, the Taj Mahal being an extreme example of the elaborate tombs of the wealthy and powerful. Exceptionally pious individuals or "saints" may be buried in special shrines, typically with a domed roof and a space for gathering near the grave. Such saints are popularly credited with miraculous powers and the ability to mediate between believers and God, powers that only increase upon death and draw pilgrims to saints' tombs seeking aid and blessings. Such practices are historically widespread, yet they have inspired equally widespread criticism. Orthodox Sunni theology recognizes only the prophet Muhammad as a potential intercessor between individuals and God, and conservative Muslims decry the impression of idolatry left by the veneration of saints. Still, such practices persist in many areas as a supplement or alternative to orthodox ritual observances.

After being created by God, the Angel of Death cried out: "I am death who separates all loved ones! I am death who separates man and woman, husband and wife! I am death who separates daughters from mothers! I am death who separates sons from fathers … [and] brother from his brother! I am death who subdues the power of the sons of Adam. I am death who inhabits the graves.… Not a creature will remain who does not taste me."

SOURCE: Quoted in Jane Idleman Smith and Yvonne Yazbeck Haddad. The Islamic Understanding of Death and Resurrection, p. 35.

When the sun shall be darkened, when the stars shall be thrown down, when the mountains shall be set moving, when the pregnant camels shall be neglected [something no Bedouin would allow], when the savage beasts shall be mustered, when the seas shall be set boiling, … when heaven shall be stripped off, when Hell shall be set blazing, when Paradise shall be brought nigh, then shall a soul know what it has produced.

Saturday, March 20, 2010

Jika anda didiagnosa dengan tekanan darah tinggi, dokter
anda kemungkinan sudah memberitahu anda dasar-dasar mengendalikan tekanan
darah. Mulai dari menjaga berat badan yang sehat, menurunkan kolesterol lahat
LDL jika tinggi, membatasi garam dalam makanan, olahraga, dan memasukkan
kalsium, vitamin D, magnesium, dan potassium ked lam diet anda. Menurut Joe
Bauer, diet sehat adalah kunci menurunkan tekanan darah. Berikut, beberapa
makanan terbaik.
1. Susu
Skim
Susu skim memberikan kalsium dan
vitamin D, dua nutrient yang bekerja sebagai tim untuk membantu menurunkan
tekanan darah sampai sekitar 3 – 10%. Kendati tampak tidak banyak, jika
dijumlahkan dapat menurunkan resiko penyakit kardiovaskular sampai 15%
Bayam,
biji bunga matahari yang tidak diberi garam, kacang-kacangan (kacang
hitam, navy, lima, pinto,
kacang merah)
Bayam, biji bunga matahari yang
tidak diberi garam, dan kacang-kacangan yang dikeringkan (bean) kaya dengan
magnesium, ingredient kunci untuk menurunkan dan menjaga tekanan darah yang
sehat. Makanan-makanan ini juga memberikan banyak potassium, nutrient primer
dalam mencegah tekanan darah tinggi.
Kentang
baker, pisang, kedelai.
Ketiga makanan ini kaya dengan
potassium. Kadar darah potassium terkait dengan sodium. Jika potassium rendah,
tubuh mempertahankan sodium. Terlalu banyak sodium menaikkan tekanan darah.
Jika potassium tinggi, tubuh mengeluarkan sodium. Mengkonsumsi makanan tinggi
potassium penting untuk menjaga keseimbangan sehat kedua mineral ini dan diperluas
dengan menjaga tekanan darah agar tidak tinggi.
Catatan :
Jangan minum suplemen potassium
kecuali jika diresepkan dokter. Terlalu banyak potassium dapat mengganggu
keseimbangan dan bisa menimbulkan akibat serius, bahkan mengancam jiwa.
Cokelat
Hitam
Makan sekitar 30 kalori atau
kurang dari ½ ons cokelat hitam, dikaitkan dengan menurunkan tekanan darah
tanpa menaikkan berat badan atau efek buruk lainnya, begitu menurut sebuah
study yang diterbitkan dalam Journal of the American Medical Association edisi
4 Juli 2007.

Tekanan darah tinggi di kalangan rakyat Malaysia


GAYA hidup sihat seperti melakukan senaman dapat mengurangkan masalah tekanan darah tinggi.


Lebih 17.2 juta manusia meninggal dunia setiap tahun akibat penyakit kardiovaskular, dengan itu menjadikannya penyebab utama kematian di seluruh dunia.

Penyakit tekanan darah tinggi semakin meningkat di Malaysia sepanjang 10 tahun kebelakangan ini dan kini membabitkan kira-kira 4.8 juta rakyat Malaysia, kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr. Mohd. Ismail Merican.

Kira-kira 43 peratus rakyat Malaysia yang berumur melebihi 30 tahun menderita penyakit kronik ini, iaitu peningkatan daripada 33 peratus yang direkodkan pada tahun 1996, tambah beliau dalam ucapan pembukaan di Mesyuarat Tahunan Saintifik Ketujuh Persatuan Hipertensi Malaysia.

Di Malaysia, penyakit jantung dan penyakit yang berkaitan peredaran pulmonari merupakan penyebab utama kematian di hospital-hospital kerajaan. Presiden Persatuan Jantung Nasional (NHAM) Dr. Sim Kui Hian berkata negara ini kehilangan beribu-ribu orang yang masih dalam lingkungan umur produktif setiap tahun akibat diserang oleh penyakit-penyakit kardiovaskular.

Bagaimanakah Kita Boleh Mengawal Tekanan Darah Kita?

“Pemeriksaan tekanan darah secara kerap di rumah untuk sentiasa mengamati paras tekanan darah kita.

“Mereka yang mengambil ubat anti hipertensi hendaklah terus mengambilnya setiap hari dan jangan lupakan ia atau berhenti mengambilnya tanpa terlebih dahulu meminta nasihat doktor.

Cara Untuk Mengelak Daripada Serangan Darah Tinggi

 • Jangan merokok
 • Kekalkan berat badan yang sihat
 • Bersenam secara kerap
 • Semua orang dewasa yang sihat dalam lingkungan umur 18-65 tahun seharusnya mendapat sekurang-kurangnya 30 minit kegiatan senaman yang sederhana lima hari seminggu.
 • Makan makanan yang sihat
 • Makan lebih banyak buahan dan sayuran yang segar
 • Kurangkan pengambilan garam
 • Kurangkan makanan bergoreng; pilihlah makanan yang dikukus, panggang atau dibakar
 • Kurangkan pengambilan makanan yang sarat dengan kolesterol.
 • Ambillah suplemen Koenzim Q10 (CoQ10)
 • Apa Itu CoQ10?

  Koenzim Q10 (CoQ10) ialah sejenis jisim yang menyerupai vitamin dijumpai di dalam setiap sel dalam badan manusia. CoQ10 adalah perlu untuk mengeluarkan tenaga di peringkat selular. Para saintis mendapati jantung kita mengandungi 10 kali lebih banyak CoQ10 berbanding mana-mana organ lain dalam badan. Ini kerana jantung kita adalah organ yang paling kuat bekerja sebab ia berdegup kira-kira 100,000 kali sehari. Tidak ada satu degupan pun boleh berlaku tanpa wujudnya tenaga.

  Menjana tenaga yang banyak tidak menjadi masalah semasa kita masih muda. Badan dapat mengeluarkan semua CoQ10 yang diperlukan oleh jantung, tetapi apabila kita semakin tua, badan akan mengeluarkan semakin sedikit CoQ10. Pada peringkat umur 50-an atau 60-an, jantung kita akan mengalami kebuluran tenaga. Sebaik sahaja keadaan ini berlaku, jantung tidak lagi mampu bekerja dengan cekap serta tidak berupaya untuk menyampaikan semua oksigen dan nutrien yang diperlukan oleh organ dan tisu di seluruh badan. Akibatnya, kita akan berasa letih dan tidak bermaya.

  Manfaat CoQ10 Untuk Kesihatan Jantung

  Banyak penyelidikan telah dilakukan terhadap CoQ10 tetapi hasil yang paling menarik ialah yang dicapai dalam bidang kardiologi.

  Pada tahun 1972, Dr. Karl Folkers (dikenali sebagai “Bapa CoQ10" kerana kajian mendalam beliau mengenai CoQ10) dan Dr. Gian Paolo Littarru membuktikan mereka yang menghidapi penyakit jantung seringkali adalah mereka yang juga kekurangan CoQ10. Paras kekurangan CoQ10 telah pun dimantapkan dengan amat jelas dalam kes-kes kegagalan jantung kongestif dan kardiomayopati (otot jantung yang berpenyakit) yang merupakan penyakit yang melibatkan otot jantung itu sendiri.

  Apabila otot jantung lemah, ia tidak dapat mengepam semua darah yang diterima daripada badan. Juga, apabila otot jantung itu lemah, ia memerlukan lebih banyak jumlah nutrien yang mesti disalurkan ke sel-sel jantung supaya ia dapat mencipta tenaga. Salah satu nutrien yang paling penting ialah CoQ10. Dengan mengambil suplemen CoQ10, maka otot jantung yang lemah itu dengan mudahnya dapat menambah semula simpanan CoQ10-nya. Ini membolehkan otot jantung menjana lebih banyak tenaga dengan itu memperbaiki keadaannya yang lemah itu.

  Koenzim CoQ10 merupakan suatu rawatan yang berkesan bagi mereka yang mengalami tekanan darah tinggi, menurut satu ujian klinikal yang diterbitkan dalam majalah Southern Medical Journal (2001; 94:112-7).

  Mengikut kata Dr. Peter H Langsjoen, M.D., F.A.C.C. (Doktor, Ahli Biokimia dan Penyelidik), “Dari pengalaman klinikal saya, kekurangan CoQ10 adalah penyebab kepada kekakuan otot jantung, yang akan menyebabkan badan bertindak balas dengan adrenalin. Dan seterusnya akan menyebabkan tekanan darah tinggi”.

  Terdapat beberapa penyelidikan berkaitan CoQ10 dan semuanya menunjukkan peningkatan fungsi otot jantung dan lama kelamaan menurunkan tekanan darah.

  Manfaat daripada CoQ10 untuk jantung kini merupakan suatu fakta yang telah pun diterima ramai di kalangan para doktor pada hari ini. Banyak kajian menunjukkan kebaikan yang konsisten dalam kefungsian jantung di kalangan para pesakit yang mengambil CoQ10. Adalah penting kita menyedari bahawa CoQ10 itu digunakan untuk menyokong rawatan-rawatan tradisi dan bukan sebagai penggantinya.

  Bukan Semua Suplemen CoQ10 Adalah Sama

  Bentuk tradisi suplemen CoQ10 adalah tidak mudah diserap oleh badan (serbuk CoQ10 yang diampaikan dalam minyak soya - kapsul gel lembut, tablet yang berasaskan serbuk, kapsul gelatin keras yang diisikan dengan serbuk). Masalahnya ialah saiz zarah CoQ10 adalah sangat besar, lagipun ia tidak larut dalam air dan juga susah hendak larut dalam lipid, dengan itu membuatkannya sukar untuk badan menyerapnya.

  Bagaimanapun, kini terdapat suatu bentuk CoQ10 yang ‘larut air’ (hydrosoluble) diperbuat dengan menggunakan teknologi “BioSolv” yang telah dipatenkan. Proses ini dapat mengecilkan saiz zarah daripada 25-70 mikron menjadi hanya 0.3 mikron - iaitu lebih kecil daripada seekor bakteria! Kebiasaannya, lagi kecil saiz sebutir zarah maka lagi baik penyerapannya. Apa yang tidak diserapi ke dalam aliran darah tidak dapat digunakan oleh badan.


  Tuesday, March 16, 2010

  Tepung Bungkus Ubi Kayu


  Tepung Bungkus Ubi Kayu

  BAHAN-BAHAN:

  1/2 kg ubi kayu parut

  1 cawan gula

  1/2 cawan santan

  1/2 cawan kacang merah (rebus)

  Daun pisang (potong kecil untuk bungkus)


  CARA MENYEDIAKAN:

  1. Mula-mula masakkan santan sehingga pecah minyak sambil dikacau.

  2. Kemudian masukkan gula.

  3. Apabila gula hancur, barulah masukkan ubi kayu parut bersama kacang dan gaul sebati.

  4. Setelah itu ambil daun pisang dan bungkus adunan tersebut kecil-kecil sehingga habis.

  5. Selepas itu, bolehlah dikukus sehingga masak.

  Kerabu Sotong Kacang Kelisa


  BAHAN-BAHAN:

  400 gm sotong
  10 tangkai kacang kelisa
  100 gm kerisik
  5 biji limau kasturi
  10 tangkai cili padi
  2 tangkai cili merah
  2 labu bawang besar

  CARA MENYEDIAKAN:
  1. Sotong dipotong nipis dan direbus, kacang kelisa, cili padi, cili merah dan bawang dihiris nipis. Satukan kesemua bahan-bahan ini.

  2. Gaulkan dengan kerisik, perahan limau kasturi dan garam secukup rasa.

  Pesan Saji : Kacang kelisa juga disebut sebagai kacang botol dan mengandungi banyak protein, kalsium, besi dan vitamin

  PETUA KESIHATAN: TEKANAN DARAH TINGGI


  Kacang tanah kaya dengan kandungan lemak, vitamin A, B, E dan K, lecithin, choline, asid omino, kalsium dan sebagainya. Minyak kacang tanah merendahkan tekanan darah tinggi dan kolestrol darah. Selaput lendirnya mengandungi ramuan yang lebih berkesan. Kandungan zat dalam kacang tanah ini juga baik untuk mengubati penyakit susah tidur (insomnia).

  PETUA KESIHATAN: KHASIAT AIR BERAS


  Air buangan mencuci beras banyak faedahnya. Cuba gunakan air itu untuk mencuci muka sebab hasilnya muka anda lebih bersih dan bebas dari minyak. Pastikan, bilas dengan air bersih selepas mencuci dengan air beras tadi. Air beras juga boleh digunakan untuk menyiram pokok bunga ini akan menyuburkan lagi pokok bunga dan melebatkan bunga

  Amalan Harian Untuk Wajah Awet Muda  Wajah seseorang yang sentiasa awet muda pasti ada rahsia di sebaliknya. Pernah tak anda tanya kat mereka? Selalunya individu tersebut akan mengatakan “Takde apa-apa rahsia. Hanya amalan biasa je.”

  Amalan biasa yang dimaksudkan tu biasanya ialah menjaga pemakanan seperti memakan ulam-ulaman atau minum jus tomato, bersenam secara teratur dan sentiasa memelihara air sembahyang.

  Namun, ada satu lagi petua yang ingin saya kongsikan. Khasnya buat anda yang beragama Islam.

  Sebelum itu, anda perlulah mengamalkan amalan ini dengan ikhlas yer.

  Iaitu setiap kali selepas solat Subuh, anda bacalah Surah Yusuff. Sejurus selesai membacanya, anda minum air suam sebanyak 3 teguk.

  Kalau boleh, amalkan setiap hari mudah-mudahan wajah anda kelihatan lebih muda dan berseri-seri secara semulajadi.

  Selamat Mencuba!

  Daun Mengkudu Menghilangkan Jerawat Batu?


  Anda yang mengalami masalah jerawat batu tentunya tengah risau sekarang ni, kan? Sebab saya dapati ramai benar yang inginkan petua menghilangkan jerawat batu. Malah kalau anda nak merawat jerawat biasa pun boleh. Takde masalah. Kali ni bahan utama yang anda perlukan adalah daun mengkudu. Tapi anda perlu pilih bahagian pucuknya yer.

  gambar daun mengkudu

  Gambar daun mengkudu

  Anda boleh ikuti langkah-langkah berikut:

  1. Anda ambil segenggam pucuk mengkudu dan bersihkannya.

  2. Kemudian, tumbuk pucuk mengkudu tu sampai lumat.

  3. Bila dah lumat, anda campurkannya dengan minyak zaitun dan sedikit garam.

  4. Gaulkan bahan-bahan tersebut hingga rata.

  5. Sekarang, anda picitlah jerawat tu untuk keluarkan nanah. Pastikan anda gunakan hujung jari tau, dan elakkan daripada terkena kuku.

  6. Bila dah selesai picit semua jerawat di muka, basuh muka dengan air suam dan lap dengan kain lembut.

  7. Baiklah, sekarang anda letakkan bahan-bahan yang telah digaulkan tadi (pucuk mengkudu, minyak zaitun dan sedikit garam) kat tempat jerawat yang telah dipicit.

  8. Biarkan ia meresap kat situ lebih kurang dalam jangka masa 5 minit.

  9. Sebagai langkah terakhir, cucilah muka anda sekali lagi.

  Amalkanlah petua ini sehingga jerawat anda tu sembuh. Mudah-mudahan masalah jerawat anda tu dapat diselesaikan.

  Selamat Mencuba!

  Rawatan Tumit Kaki Merekah

  Tumit kaki yang merekah mencacatkan penampilan seseorang khususnya wanita. Untuk menghilangkan kesan merekah itu, ikuti petua ini.

  Ambil sebiji limau purut, kemudian hiris dan gosokkan di tapak kaki setiap pagi sebelum mandi. Amalkan petua ini dengan konsisten, kulit anda pasti tidak merekah lagi.


  PETUA KECANTIKAN: TUMIT KAKI TIDAK PECAH  Bagi anda yang menghadapi masalah ini, boleh mencuba petua ini. Ambil sebiji buah betik yang masih muda. Hiriskan di bahagian hujungnya agar mengeluarkan getah. Sapukan getah betik tersebut ke bahagian tumit yang pecah. Lakukan berulang kali beberapa hari jika ingin mendapat hasil yang memuaskan.

  PETUA KESIHATAN: SAKIT GIGI


  Sakit gigi amat menyakitkan. Ia membuatkan anda tidak tenang, cepat marah dan tidak boleh membuat kerja dengan selesa. Caranya, ambil setangkai bunga cengkih dan masukkannya ke dalam gigi yang berlubang. Biarkan beberapa ketika, sakit gigi anda akan berkurangan perlahan-lahan.

  Alternatif cantikkan wajah
  TOMATO atau nama saintifiknya Iycopersicon esculetum sememangnya digemari ramai. Sama ada diratah begitu sahaja atau digandingkan dalam pelbagai jenis masakan, tomato menjanjikan keenakan tersendiri. Hidangan Mediterranean dan Asia Barat menjadikan tomato sebagai bahan asas yang paling kerap digunakan.

  Berasal dari keluarga Solanaceae, tomato kaya dengan zat besi, serat serta vitamin A dan C yang diperlukan untuk mengekalkan kecergasan badan.

  Ia juga mengandungi fruktosa, glukosa, asid folik, potasium, kalsium dan mineral garam.

  Malah kajian di Amerika Syarikat mendapati pigmen merah pada kulit tomato mengandungi lycopene yang dikatakan mampu mengurangkan risiko barah prostat di kalangan kaum lelaki.

  Lycopene menawarkan khasiat antioksida semula jadi yang baik untuk kesihatan badan.

  Khasiat tomato juga berkait rapat dengan kecantikan kulit. Sayuran ini dikatakan berkesan untuk mengecilkan liang roma, mengurangkan masalah jerawat dan merawat penyakit kulit. Elemen penyejuk juga mampu menyejukkan kulit yang kasar, astringen untuk menghapuskan minyak berlebihan, dan vitamin A dan C untuk mencerahkan kulit kusam dan mengembalikan keremajaan kulit.

  Minggu ini apa kata cuba petua dan cara-cara penjagaan kulit menggunakan tomato.

  Mengecilkan liang roma

  Campurkan satu sudu jus tomato segar dengan dua hingga empat titik jus limau. Sapukan bahan tersebut menggunakan kapas pada kulit wajah dan urut perlahan-lahan. Biarkan selama 15 minit. Bilas dengan air suam untuk mengecilkan lagi liang roma, selepas itu sapukan pelembap muka.

  Merawat jerawat

  Hancurkan tomato segar dan sapu rata bahan tersebut pada kulit muka yang berjerawat. Biarkan sejam atau lebih sebelum dibilas dan dikeringkan. Buat setiap hari sehingga jerawat hilang.

  Membersihkan kulit muka

  Topeng muka menggunakan campuran tomato dan avokado amat sesuai untuk kulit kombinasi (berminyak, biasa dan kering) kerana ia menggabungkan astringen dan antiseptik yang boleh mengurangkan kandungan minyak serta noda hitam pada kulit.

  Topeng penyegar muka ini kaya dengan vitamin A, C dan E - kesemuanya penting untuk kulit yang sihat. Untuk membuat topeng muka ini, hancurkan tomato dan avokado dalam mangkuk dan sapukan pada muka, bilas selepas 20 ke 30 minit.

  Boleh juga sapukan campurkan jus tomato segar dengan jus timun pada kulit muka untuk mengawal minyak and jerawat.

  Menyejukkan kulit yang rosak

  Kisar sebiji tomato dan campurkan dua sudu yogurt. Sapu bahan tersebut pada kulit muka dan biarkan selama 20 minit. Bilas dengan air suam.

  Gabungan tomato dan yogurt mampu menyejukkan kulit dan mengurangkan kesan kesakitan termasuk akibat selaran matahari dan kerengsaan kulit.

  Ini kerana yogurt merangsang protein pada kulit dan menjadikannya lembut manakala tomato menyejuk dan meneutralkan permukaan kulit.

  Monday, March 15, 2010

  Isnin, Mac 15, 2010.Utusan Malaysia.

  LELAKI TUA CEDERA DISERANG KERBAU JANTAN MENGAMUK

  KANGAR, PERLIS : Seorang petani, Osman Mat Ya, 70, parah selepas diserang seekor kerbau jantan yang mengamuk di kampung Alor Redis dekat sini hari ini. Kejadian dilaporkan berlaku pukul 10 pagi ketika warga tua itu terserempak dengan haiwan itu yang sedang bersembunyi dalam semak berhampiran rumahnya.

  Lelaki itu yang parah pada bahagian rusuk kirinya akibat ditanduk oleh haiwan itu dibawa ke Hospital Tuanku Fauziah (HTF) di sini dan keadaannya dilaporkan stabil.

  Pemilik haiwan itu, Yusni Hat 35, berkata kerbau itu sepatutnya disembelih awal hari ini bersama seekor lembu bagi tujuan kenduri di Kodiang, Kedah.

  Bagaimanapun kerbau jantan itu mengamuk ketika menunggu masa untuk disembelih, menyebabkan ikatannya terputus dan berlari sejauh 20 kilometer dari Kodiang di Kedah keAlor Redis di Perlis.

  Selepas menanduk mangsa, haiwan itu dikatakan melarikan diri ke tengah sawah dan anggota-anggota Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) yang datang membantu hampir menjadi mangsa serangan kerbau itu.

  Bagaimanapun hasrat mengendurikan kerbau itu akhirnya tercapai juga apabila haiwan itu ditembak dengan bahan pelali oleh pasukan Jabatan Perkhidmatan Veterinar sebelum disembelih penduduk tempatan dan dijadikan hidangan. -BERNAMA

  KENDURI RUMAH BANG KAMAN (SEPUPU KU) DI KG GUAR KEHOR KODIANG ,KAMPONGKU PADA 14.3.2010 .2 PASANGAN ZIKRI DAN MARHAMAH KAMAL


  Friday, March 5, 2010

  Kari Ketam Istimewa


  Kari Ketam Istimewa

  BAHAN-BAHAN:

  3 ekor ketam (potong dua)

  1 sudu kecil herba campur

  2 sudu besar serbuk kari ikan

  1 tangkai daun kari

  2 cawan santan

  1 cawan air asam jawa

  Sedikit air

  Garam dan gula secukupnya

  BAHAN KISAR:

  3 ulas bawang putih

  4 ulas bawang merah

  3 cm halia

  CARA MENYEDIAKAN:

  1. Tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.

  2. Masukkan herba campur, serbuk kari, daun kari dan tumis lagi sehingga pecah minyak.

  3. Kemudian masukkan air asam jawa dan sedikit air dan tumis lagi.

  4. Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa.

  5. Apabila kuah mendidih, masukkan ketam, dan biarkan ia masak.

  Kek Puding Lapis Agar-agar


  Kek Puding Lapis Agar-agar

  BAHAN KEK:

  200 gm sponge mix 4 biji telur

  1 sudu besar ovallete

  50 ml air Sedikit esen vanila

  60 ml minyak


  BAHAN PUDING:

  200 ml susu cair

  200 ml susu segar

  90 gm flan vanila

  30 gm tepung kastard

  Sedikit esen vanila


  BAHAN TOPPING:

  200 ml air

  35 gm gula

  1/2 sudu besar serbuk agar-agar

  Sedikit perasa lemon

  Sedikit pewarna kuning


  CARA MENYEDIAKAN:

  1. Untuk membuat kek, pukul telur sehingga gebu.

  2. Masukkan sponge mix, ovallete, esen vanila, air dan minyak.

  3. Pukul sehingga gebu dan masukkan ke dalam acuan empat segi, bakar pada suhu 170oC selama 25 minit.

  4. Setelah masak sejukkan dan keluarkan dari acuan. Trim di bahagian tepi kek, kemudian masukkan ke dalam acuan 9 x 9 x 3 inci.

  5. Untuk puding, panaskan tiga per empat susu, kemudian masukkan flan vanila.

  6. Susu yang selebihnya tadi, kacau sebati bersama tepung kastard dan tuangkan ke dalam flan vanila.

  7. Kacau selama 5 hingga 6 minit. Tuangkan puding ini ke atas kek dan sejukkan.

  8. Untuk topping, satukan kesemua bahan topping dan masak di atas api sehingga mendidih dan kacau perlahan-lahan. Tuangkan di atas puding pula.

  9. Akhir sekali, hiaskan dengan buah anggur. Sejukkan.

  Khasiat mayonis rawat kecantikan

  MAYONIS menjadi antara bahan penting dalam penyediaan salad dan sandwich. Penggunaan bahan tersebut juga semakin diterima di kalangan masyarakat di negara ini. Mayonis juga semakin popular apabila bahan tersebut digabungkan dengan bahan tradisional menambah keenakan rasanya.

  Bahan asas mayonis yang terdiri daripada telur dan perasa berasaskan minyak hakikatnya menawarkan kelebihan tersendiri untuk kesihatan dan kecantikan.

  Bukan itu saja, ia boleh digunakan sebagai bahan untuk membersihkan kekotoran. Apa kata jika ada lebihan mayonis dalam peti sejuk, kita cuba gunakan bahan tersebut berpandukan kepada beberapa tips yang dimuatkan untuk minggu ini.

  Pelembap kulit

  MAYONIS kaya dengan bahan pelembap tersendiri berasaskan kepada kandungan minyak dan telur di dalamnya.

  Ia baik untuk kulit, malah mayonis sememangnya digunakan dalam beberapa jenis rawatan kulit. Cuba sapu mayonis di permukaan kulit dan urut secara lembut. Selepas selesai bilas bahagian yang berkenaan. Kaedah ini dipercayai membantu mempercepatkan proses pelembapan kulit.

  Perapi rambut

  BAHAN pelembap yang terkandung dalam mayonis mampu meresap di bahagian bawah kulit. Ia juga berupaya menjadikan rambut sihat bersinar. Cuba gunakan mayonis sebagai bahan perapi untuk rambut. Lumur mayonis pada rambut sekurang-kurangnya sepuluh minit dan bilas.

  Rawatan kuku

  APA kata cuba gunakan mayonis untuk mendapatkan kuku yang kuat dan sihat selain tampak natural.

  Sapu sedikit mayonis pada kuku dan biarkan selama sepuluh minit. Cuci dan keringkan kuku. Amalkan selalu, kuku anda akan menjadi lebih kuat dan sihat.

  Hilangkan kesan tar jalan pada kereta

  SAPU mayonis pada kesan tar dan tunggu beberapa minit. Gunakan kain lembut untuk hilangkan kesan kotoran itu.

  Mengurangkan kesan panahan matahari

  SELEPAS berjemur lama di bawah sinaran matahari, sapu sedikit mayonis pada kulit dan anda akan dapat rasa kesan kelegaan.

  Mayonis juga mengandungi cuka yang membantu mengurangkan kesan kulit terbakar akibat sinaran terik cahaya matahari. Ditambah pula mayonis yang disimpan dalam sejuk apabila disapu pada kulit mampu menyejukkan kesan terbakar pada kulit.

  Hapuskan kesan krayon pada perabut berasaskan kayu

  AMBIL sedikit mayonis dan sapukan pada kesan krayon. Biarkan selama lima hingga sepuluh minit. Lap menggunakan kain lembap.

  Melembapkan bahagian siku, lutut dan kaki

  SAPU mayonis di bahagian yang kasar dan kering terutama pada siku, lutut dan tumit kaki. Biarkan selama sepuluh minit dan selepas itu bersihkan menggunakan tuala lembap

  Thursday, March 4, 2010

  Sokongan keluarga tangani komplikasi Parkinson


  RAWATAN optimum Parkinson memerlukan kerjasama satu pasukan termasuk penjaga.


  YAH mula terlihat orang kerdil yang mempunyai wajah hodoh dan kulit hitam (halusinasi visual). Kadangkala, ayah ternampak wajah ibu bapanya yang telah meninggal, bersama-sama dengan orang kerdil tersebut.

  ''Orang-orang kerdil itu biasanya berkumpul di balkoni rumah dan bercakap-cakap antara satu sama lain dengan suara ganjil. Disebabkan ketakutan, ayah bersembunyi dalam bilik tidur sepanjang hari, sambil mengunci kesemua tingkap dan menurunkan langsir," cerita Ebby Loo tentang penyakit yang dihadapi bapanya.

  Mungkin tidak ramai yang sudi berkongsi cerita mengenai penyakit seperti itu. Namun bagi Ebby, maklumat itu penting untuk membantu masyarakat luar berdepan dengan masalah tersebut.

  Mendengar cerita tentang Loo Peng Hock, 73, ternyata kehidupan bapa wanita itu yang penuh dengan cabaran selama 14 tahun lepas berubah setelah menghidap Parkinson.

  Warga emas itu dilanda masalah satu demi satu. Sebagai anak dan penjaga, dia dan keluarga mengharapkan bapanya bakal berdepan dengan kehidupan lebih baik.

  "Pada beberapa tahun pertama, dia mengalami tekanan. Apabila simptom motor Parkinson melarat, pergerakannya tidak lagi stabil manakala kakinya kerap menjadi kaku. Namun, dengan sokongan keluarga dan pengambilan ubat-ubatan seperti Stalevi, Madopar (250) dan Madopar HBS (125), dia mampu mengatasi masalah pergerakan badannya," ujar Ebby ketika ditemui pada majlis pelancaran buku berjudul Two Sides of The Same Brain: Psychiatric Disorders and Parkinson's.

  Sejak awal 2008, Peng Hock mula mengalami simptom demensia Parkinson.

  Menurut Ebby, antara kesemua komplikasi Parkinson yang dialaminya, yang paling dahsyat ialah psikosis, yang bermula pada September 2002. Dalam tempoh lima tahun kebelakangan itu, bapanya mengalami empat episod psikosis.

  Episod pertama merupakan serangan paling mengejutkan dan teruk bagi dirinya dan juga seluruh keluarga. Sebelum episod psikosis yang pertama itu, mereka tidak pernah mendengar tentang perkataan halusinasi. Tidak pernah terlintas langsung dalam fikiran mereka bahawa pesakit Parkinson boleh mengalami halusinasi.

  "Pada tanggapan kami, Parkinson adalah suatu penyakit otak yang hanya mengakibatkan masalah pergerakan badan.

  Ayah mengadu kepada emak bahawa dia terserempak orang yang datang dari dunia lain," tambahnya.

  Pada peringkat ini, Ebby membawa ayahnya ke klinik pakar mental untuk menerima rawatan. Setelah menjalani rawatan antipsikotik dan ubat penenang (Lorasepam dan Ativan), segala halusinasi bapanya hilang.

  Apabila Peng Hock menunjukkan tanda-tanda telah sembuh, Ebby sekeluarga mengambil keputusan memberhentikan pengambilan kesemua ubat.

  Selepas serangan psikosis yang pertama, Ebby dan adik-beradiknya mula memahami simptom penyakit mental yang berkaitan dengan Parkinson, khasnya halusinasi.

  Ebby lebih bersedia untuk menghadapi episod psikosis sekiranya ia berulang.

  "Suatu malam ketika semua orang tidur, ayah memandu kereta adik saya dan membawa orang kerdil bersama pemimpin mereka ke jalan persisiran pantai (Weld Quay). Pada pagi berikutnya, ayah memberitahu adik saya bahawa dia telah menghantar kesemua orang kerdil kembali ke tempat asal mereka," katanya.

  Berikutan kejadian tersebut, Peng Hock dibawa ke klinik pakar mental lagi. Setelah mengalami rawatan anti psikotik dan ubat penenang (Lorazepam), penyakit mentalnya pulih.

  Serangan psikosis yang ketiga berlaku pada September 2006. Ebby mendapati bapanya sentiasa gelisah dan mengibas seluarnya dengan menggunakan tangan.

  Dalam konteks ini, Ebby dan keluarganya mendapati mereka telah membuat kesilapan ketika memberi rawatan kepada bapanya. Sewaktu tiga serangan psikosis yang pertama, kesilapan mereka adalah memberhentikan ubat anti psikotik sebaik sahaja ayah sembuh.

  "Sekarang, kami faham bahawa rawatan ubat anti psikotik ini perlu diteruskan sepanjang masa iaitu seumur hidup bagi mencegah episod psikosis berulang. Kalau tidak, kami semua tidak akan berpeluang hidup aman," tambahnya.

  Ebby memberitahu, selain psikosis yang berkaitan dengan Parkinson, satu lagi pengajaran daripada kisah keluarga mereka adalah betapa pentingnya peranan penjaga dalam rawatan psikosis atau sebarang komplikasi lain.

  Ebby dan adik-beradiknya berusaha memberitahu bapa mereka ketika berdepan dengan Parkinson. Tanpa sokongan, bapanya mungkin akan menjadi teruk dan tidak dapat mengawal diri serta situasi.

  Secara idealnya, penjaga harus membantu doktor menangani masalah psikosis dengan mengenal pasti simptom awal psikosis dan memaklumkan kepada doktor serta-merta mengenai kemunculan simptom tersebut. Dengan cara ini, pesakit mempunyai peluang yang lebih baik untuk sembuh kerana rawatan spesifik dimulakan pada peringkat awal sewaktu psikosis baru saja bermula.

  Paling unggul adalah melalui pendidikan kesihatan yang berkesan, penjaga dapat melaporkan kepada doktor tentang simptom psikosis yang berlaku pada kali pertama. Dalam kes Peng Hock, kesemua ahli keluarganya terutama Ebby telah memainkan peranan penting dalam kejayaan rawatan psikosis dengan mengenal pasti simptom awal psikosis setiap kali penyakit itu berulang. Kita semua harus faham bahawa rawatan optimum Parkinson memerlukan kerjasama satu pasukan termasuk penjaga.

  Parkinon turut dihidapi oleh artis - artis dan orang - orang terkenal seperti : Muhammad Ali ( Petinju ) dan michael j fox. Walaupun sehingga kini , ubat untuk penyakit parkinson masih beleum ditemui , mereka seringkali mengadakan üsaha untuk mendapatkn ubat rawtan . Selain itu , Michael J. Fox ( Back To Future ) sering mengadakan ácara untuk Michael J. Fox Foundation demi memberikan sokongan kepada pengidap Parkinson dan ahli keluarga mereka. manakala Muhammad Ali menubuhkan Muhammad Ali Parkinson Center untuk membantu pengidap Parkinson.


  Monday, March 1, 2010

  Melebatkan rambut


  BAHAN-BAHAN:

  3 sudu minyak sapi

  Tuala


  CARA-CARA:

  1. Mula-mula, lumurkan minyak sapi ke seluruh kulit kepala

  2. Kemudian, bungkus kepala dengan menggunakan tuala yang kering

  3. Biarkan ia semalaman

  4. Keesokannya, bilas rambut anda sehingga bersih

  5. Untuk hasilnya, amalkan petua ini 2 minggu sekali

  Menghilangkan bintik hitam


  BAHAN-BAHAN:

  1 biji telur (ambil putihnya)

  1 sudu teh perahan limau nipis

  Kapas muka


  CARA-CARA:

  1. Campurkan air perahan limau nipis ke dalam putih telur.

  2. Kemudian, ambil beberapa helai kapas muka, dan rendamkan di dalam bancuhan tadi.

  3. Setelah itu, lekatkan kapas tersebut pada dahi, hidung, pipi dan dagu.

  4. Biarkan sehingga kapas kering.

  5. Setelah kering, tarik kapas secara perlahan-lahan dan lihat hasilny

  Menyegarkan kulit wajah


  BAHAN-BAHAN:

  Epal hijau

  Air batu


  CARA-CARA:

  1. Cuci dan potong nipis epal hijau.

  2. Kemudian, rendamkan epal tadi di dalam air batu selama 5 minit.

  3. Setelah itu, letakkan di muka dan biarkan selama 15 minit.

  4. Anda akan dapat rasakan kesegarannya. Jika diamalkan selalu ia juga boleh melicinkan kulit.

  Rebung Kerisik


  Rebung Kerisik

  BAHAN-BAHAN:

  300 gm rebung (hiris dan celur)

  6 tangkai cili padi (hiris)

  8 ulas bawang merah (hiris)

  2 tangkai cili merah (hiris)

  150 gm kerisik

  2 batang serai (hiris)

  2 biji limau nipis (ambil jus)

  1 cawan santan pekat

  2 helai limau purut (hiris halus)

  80 gm daun ketumbar (hiris kasar)

  CARA MENYEDIAKAN:

  1. Rebung direbus sehingga lembut. Ketepikan.

  2. Hiris rebung (kasar) dan gaulkan dengan semua bahan-bahan.

  3. Akhir sekali masukkan garam secukup

  Telur Dadar Sayuran


  Telur Dadar Sayuran

  BAHAN-BAHAN:

  3 biji telur ayam

  Kubis (hiris)

  Lobak merah (hiris)

  Daun bawang (hiris)

  1 tangkai cili merah (hiris)

  Daun sup (hiris)

  Garam

  Lada sulah

  CARA MENYEDIAKAN:

  1. Satukan kesemua bahan-bahan dan gaulkan sebati.

  2. Panaskan minyak dan dadarkan adunan telur.

  3. Biarkan telur separuh masak.

  4. Kemudian gulungkan telur itu. Angkat dan sejukkan.

  5. Setelah sejuk, potongkan mengikut kreativiti anda.